Bouwbedrijven die BEN bouwen

Ben bouwen

Ons team levert een totaalconcept voor BEN bouwen en verbouwen. Europa bepaalt dat vanaf 2021 alle nieuwe gebouwen bijna energieneutraal moeten zijn. BEN woningen verbruiken een minimum aan energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en halen hun energie uit hernieuwbare bronnen. In België is er ongetwijfeld nog een pak werk aan de winkel om deze Europese doelstelling te bereiken. Wat betekenen die veranderingen voor de bouwer? En vooral: wat gaat een renovatie of nieuwbouw ons kosten?

Ben bouwen

Volgens de Europese EPBD-richtlijn moeten vanaf 2021 alle nieuwe woningen bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Energiezuinig bouwen lijkt dus de ideale investering met het oog op de toekomst. Tijd dus om de belangrijkste voordelen van energieneutraal bouwen nog eens op te lijsten, net als de nadelen. Europa mag met zijn EPBD-richtlijn (Energy Performance of Buildings Directive) dan wel de bakens uitzetten, het zijn vooral de lidstaten die zelf mogen bepalen wat ze verstaan onder ‘bijna-energieneutraal’ bouwen.

Bij ons bepaalt de Vlaamse regering wanneer een woning ‘bijna-energieneutraal’ mag genoemd worden. Daarvoor worden een aantal maatstaven gebruikt zoals het E-peil en het K-peil.

  • Het K-peil refereert aan de globale isolatiewaarde van een gebouw. Hoe beter geïsoleerd, hoe lager het K-peil. Sinds 2012 ligt de maximale waarde van deze parameter op K40.
  • Het E-peil schetst de energiezuinigheid van het gebouw en brengt allerlei factoren in rekening zoals verwarming, isolatie, ventilatie en oriëntatie.Wie minder energie verbruikt en een lagere energiefactuur in de bus krijgt, heeft dus een woonst met een lager E-peil.

Nieuwe gebouwen mogen sinds vorig jaar maar een E-peil van E60 meer hebben. Volgens de Vlaamse regering spreken we echter pas van ‘bijna-energieneutraal’ (BEN) vanaf E30, meteen ook de norm voor nieuwe gebouwen vanaf 2021.

Ben villabouw

Bijna-energieneutrale woningen dienen bovendien te beschikken over hernieuwbare energiebronnen (fotovoltaïsche panelen, thermische zonnepanelen, warmtepompen). Hoe optimaler deze bronnen gebruikt worden, hoe energieneutraler de woning. BEN-woningen wekken hun eigen energie op en externe energiebronnen worden overbodig. De maximale netto-energiebehoefte mag maximaal 70 kWh per vierkante meter bedragen.  Energiezuinig bouwen begint bij goed isoleren en een goede luchtdichting. Dat resulteert in minder verwarmen en dus een lagere CO2-uitstoot. Wie milieuvriendelijk verwarmt, bijvoorbeeld met warmtepompen of pelletkachels, reduceert de CO2-uitstoot tot een absoluut minimum

Bio-Ecologische houtskeletbouw – Gezond,duurzaam,BEN‎

Bijna-Energieneutraal Bouwen, kortweg BEN-bouwen is de toekomst. Maar je hoeft niet tot 2021 te wachten om BEN te bouwen. Met de huidige technologieën is dat nu al perfect mogelijk.
De extra investeringen in energiebesparende maatregelen lonen direct en betalen zichzelf terug door een lage energiefactuur. Wie nu BEN bouwt, wordt bovendien nog eens extra beloond. Voor een woning met een E-peil ≤ 30 voorziet de Vlaamse overheid via de netbeheerder een premie, een woning met een E-peil tussen E20 en E30 krijgt 50 procent korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar (vanaf 2016 bedraagt de vermindering van de onroerende voorheffing 100% als het E-peil niet hoger is dan E20), en sommige banken geven je een extra voordelig bouwkrediet. En last but not least: een BEN-woning is op energetisch vlak het neusje van de zalm. Dit vertaalt zich gegarandeerd in een meerwaarde van je woning.

Interessant:

table de jardin
Table pliante
picknicktafel
tuinmeubelen
Elektriciteit vergelijken
B&b kopen Frankrijk
Airco groothandel
Prachtige trouwringen
kapsalon inrichting
campervan
Busreizen
Veranda
Trapliften
traplift
ascenseur domestique
monte escalier
huislift